tjekliste ved adfærdsproblemer

Hvis din hund begynder at udvise en adfærd som afviger fra normalen, så start med at tjekke følgende punkter;

 • fysiske ubalancer/smerter
  din hund kan nemt komme til skade i sit bevægeapparat under leg, løb på is/sne/glatte gulve eller ved direkte pådragelse af fysiske skader (påkørsel af cykel, bil m.m.). Den kan have haft en mindre skade som helt lille (allerede fra hvalpestadiet eller fødslen), som nu er blevet værre med tiden og giver daglige smerter. Ører og tænder kan være påvirket, parasitinfektioner/orm, indre organ eller kirtel ubalancer m.m. Mange flere hunde end man tror har problemer med stofskiftet og dette kan påvirke adfærden markant. Læs evt. mere om hundens/kattens bevægeapparat hos Tove Due som er kiropraktor/osteopat og dyrlæge her www.tovedue.dk
 • chock/trauma
  er din hund blevet udsat for en traumatisk oplevelse? er den blevet overfaldet af andre hunde? er der nogle mennesker som har været truende eller direkte påført din hund en negativ oplevelse?
 • manglende prægning/socialisering
  mangler din hund erindringsbilleder i forhold til den opgave eller situation den står i? Når hvalpen er 16 uger gammel så har den dannet sig alle de erindringsbilleder som den skal bruge resten af livet i forskellige situationer. Hvis hunden er dårligt præget/socialiseret eller ingen prægning/socialisering har, vil den reagere med angst/frygt/aggressivitet.
 • understimulering/overstimulering
  forkert stimulering (fysisk og mental) er nok en af de største årsager til adfærdsproblemer. Både for lidt og for meget kan give frustration og stress, det er vigtigt at der er balance i den både fysisk og mentale i forhold til det din hund/race har behov for. Stress i denne kategori kan udløse tomgangshandlinger samt stereotyp adfærd.
 • frustration/stress
  I alle de 4 overstående punkter vil resultatet i sig selv være frustration og stress. Dog kan stress både være positiv og negativ, da det lærer individet at handle på og i situationen den befinder sig i. Det bliver først kritisk når man ikke kan handle på følelsen eller undgå situationen der gør en stresset. Eksempler på årsag til stress; arv, manglende socialisering, over- understimulering, fysiske forhold, vores forventninger, inkonsekvent behandling, straf, forandringer i miljøet (skilsmisse, flytning, ny hund/familiemedlem, konflikter i familien m.m.).

Læs også artiklen av, sagde hunden

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2011

 

del med dine venner...
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • RSS
 • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *