target og dyrlægebesøg

Hvordan hænger det sammen? det gør det heller ikke, og dog – det kan det gøre, og det er bestemt en god idé.

hvad er en target?
En target er en grundfærdighed hvorpå hunden (eller hvilket som helst dyr) har lært at puffe med snuden eller træde med poterne på et bestemt objekt. Det kan eks. være en targetstick (som I måske har set ved træning af zoologiske dyr i dyreparker) hvor hunden puffer med snuden på spidsen (oftest er der en lille bold i enden) af targetsticken. Det kan være håndtarget hvor hunden puffer med snuden eller lægger poten i håndfladen, at træde på en musemåtte (eller andet) med poterne. Der er flere former for targets, disse er rigtige nyttige grundfærdigheder som kan overføres til mange lydighedsøvelser eller mere avanceret øvelser. Targets bruger man som “overførsler” til andre øvelser.

hvorfor hos dyrlægen?
Mine hunde er trænet i forskellige targets, og især med min yngste (Sallie 3 år) har jeg gjort meget ud af dette. Vi har trænet frys på target, dvs. at hun skal holde pos. med snuden på min håndflad i x antal tid.

Sallie er ikke særlig tryg hos dyrlægen og her bruger jeg vores target træning til at få hende til at tænke på noget andet. Som regel plejer hun at gemme sig under stolene som står inde i konsultationen hos min dyrlæge og er ikke til at drive ud. Her bruger jeg min håndtarget, hun ved hun skal puffe i min hånd i x antal tid. Dog nedsætter jeg mit kriterie i disse omgivelser og efterhånden så viser hun mere og mere fokus så jeg kan øge kriterierne igen. Min targettræning trækker hende mere og mere ud fra hendes skjul, og derved får jeg langsomt vendt hendes frygt til fokus på vores træning og på noget som hun kender (kontrol).

Derved har jeg opnået 3 vigtige ting, for det første undgår jeg at få hende ud fra hendes gemmested med tvang (som vil øge frygt), men øger i stedet hendes selvstændige aktive deltagende. For det andet undgår jeg også at lokke hende ud med godbidder (som er med til at forstærke angsten og mistroen til mig). For det tredje får jeg trænet denne grundfærdighed i miljøer hvor hun ofte vil gå ind i sin angst og være umulig at komme i kontakt med. Det er yderst vigtigt af få trænet alle grundfærdigheder/øvelser i forskellige miljøer så de ikke kun fungerer bestemte steder.

Sallie har helt fra hvalp været vanskelig at træne i forskellige miljøer da hun ofte bliver usikker, vi har dog gjort store fremskridt undervejs, og sidst her hos selve dyrlægen – det er stort!

Så targets og dyrlægebesøg – ja, hvorfor ikke 🙂

 

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2011

 

 

 

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *