Pippi og stress

De første 2 uger med Pippi er gået med at lære hende at kende, hvem hun var, hvad hun var god til og hvad hun ikke var god til. Det var vigtigt for mig at fastlægge nogle rutiner så vi kunne komme ind i en god rytme. Søvn, spisetider, leg, miljøtræning og socialisering som det primære. De første 3-4 dage var Pippi ikke udenfor matriklen udover når hun var med mig i bil i ganske kort tid. Hun havde oplevet rigeligt og hendes lille baby-hoved var fyldt op med oplevelser fra den dag hun blev født og til nu. Pippi var stresset og havde behov for søvn og mindfulness som det aller første, her er hvad jeg startede med at sætte i system.

Søvn
Søvn er ekstremt vigtigt, uden det kan vi ikke fungere, hverken mennesker eller dyr. En lille hundehvalp skal føle sig tryg og kunne sove dybt. En hvalp har brug for alt mellem 18-20 timer i døgnet på at sove. Hvis man misser dette får man problemer, så det vigtigste var for mig at få Pippi til at lægge sig til at sove når hun følte træthed. Den tidligere ejere fortalte mig at hun kunne holde den kørende fra 8 morgen til 12 midnat uden at sove væsentligt og det gør at kroppen konstant er i en stress-tilstand (alarm-beredskab) som ikke er sundt hverken psykisk eller fysisk. Tænk på hvordan man bruger fratagelsen af søvnmuligheder som et torturredskab til mennesker.

Det er rigtig vigtig med søvn, men endnu vigtigere med GOD søvn! Din hvalp eller hund skal have muligheden for at sove blødt og kunne ligge udstrakt hvis den ønsker. Giv den gerne en (eller to) dejlig pude i dens kurv eller på dens tæppe. Hunde elsker at ligge højt, blødt samt have muligheden for at kunne strække sig , derfor vil de naturligt vælge sofaen eller sengen (hvem ville ikke det). Gerne for min skyld, mine hunde er altid velkommen op i både sofa og seng og det har intet med dominans at gøre.

Men hvordan får man en energisk hundehvalp til at sove?
Rigtig mange begår fejl allerede her, ligesom hos børn er det vigtigt at lægge faste soverytmer. Dette gøres bedst når hunden naturligt vil føle trætheden komme. Det er nemlig helt naturligt for en hundehvalp eller et barn at når de føler trætheden så bliver de mere “umulige”, de vil ikke sove, de græder og prøver på at holde den kørende lidt længere. Det samme sker for små hundehvalpe, vi kalder det for “ulve-timen”.

Når en hundehvalp begynder at blive træt bliver den som regel overenergisk, virker rastløs og finder lige netop alle de ting i hjemmet som hundehvalpe ikke skal have i munden eller bide i stykker. Ofte tolker vi det som at den har behov for mere aktivitet og i en god mening leger vi med den eller beskæftiger den på anden måde eller vi fortolker det som om hvalpen er ulydig. Så udvikler det sig, hvalpen begynder at bide rigtig hårdt, vi bliver sure og skælder ud. Hvalpen bliver frustreret over vores skæld-ud og bider nu endnu hårdere. Vi bliver frustrerede, tager fat og prøver på at korrigere endnu hårdere og vi er nu inde i en rigtig dårlig rytme af konflikter. Men det er ikke hvalpens fejl, det er vores fejl! Men vi hører jo alle steder at det er sådan man skal gøre!

Jeg fortæller dig nu hvordan du kan gøre det anderledes og få succes med det 🙂
Hvis man som en tommelfinger regel siger at en hvalp skal sove 18-20 timer, ja så er der jo kun 4-6 timer i døgnet hvor den er vågen, hvor den skal spise, kæles med, leges med, miljøtrænes med, socialiseres med, trænes med og gå ture med. FUUUCK! så har vi jo travlt?

Slap helt af 🙂 alle tingene behøver ikke at ske samtidigt på det ene døgn, heldigvis og her tænker jeg selvfølgelig på træning, miljøtræning og socialisering 😉 Tag det helt roligt, men læg en plan for ugen med hvalpen. Tænk på at det stresser hvis der sker alt for meget og øger din hvalps ulve-timer og bideri. Du får faktisk mere succes når du slapper helt af og tager det i et roligt tempo.

1. Anskaf eller byg en hvalpegård (indenfor)
Det er vigtigt at du har en hvalpegård (ligesom en kravlegård til babyer) eller et sted i dit hjem hvor du kan sætte en babylåge fast. Du vil takke Gud for at du engang imellem kan have et sted hvor din hvalp kan geare ned uden at overfalde dig eller dine børn med bid i hænder og fødder og de unødvendige konflikter.

Hvalpegården er IKKE en straf! dette er en vigtig detalje. Det er et sted hvor din hvalp kan få ro til at lægge sig til at sove og tage en pause for alle indtryk. Hav altid en pude eller kurv liggende der fast, sørg for der er vand og giv den altid noget lækkert at gnave (tyggeben eller Kong m/fyld) i når den opholder sig der.

IMG_5506
Jeg har valgt en hjemmelavet hvalpe-indhegning midt i husets hjerte så Pippi kan se når vi bevæger os rundt i huset. Hun skal føle sig tryg og kunne se at vi er der så jeg ikke ubevidst vækker eller øger en separationsangst (alene-hjemme problem). Efterhånden kan jeg fjerne indhegningen, i takt med at hun bliver bedre til at sove og bliver ældre, med den bonus at puden nu er forbundet med ro og tryghed.

Ligeså snart jeg bare mærker det mindste træthed hos Pippi har jeg valgt at sætte hende i hvalpegården med noget hun kan tygge på (det øger naturligt beroligende hormonstoffer kroppen). Så får vi ingen konflikter og hun er træt så hun falder hurtigere og hurtigere i søvn.

Men jeg har prøvet det masser af gange, ulve-timen, fordi den er en naturlig del af hvalpen og der er intet galt med din hvalp. Mange gange har jeg haft for travlt med noget andet og lagde ikke mærke til signalerne og kunne der ikke tage det i opløbet. Og hold-nu-op hvor kan man bare mærke utålmodigheden og frustrationen hos en selv. Men jo mere jeg bevarer roen, blidheden, tålmodigheden og tager det helt stille og roligt, jo mere positiv feedback får jeg. Ligeså snart jeg er blevet irriteret (som er en helt almindelig følelse) så er Pippi blevet et endnu større monster! Vi får hvad vi sender ud 🙂 Så jo mere du kan bevare tålmodigheden, giver kærlighed og omsorg, skaber tryghed og ro jo større garanti for jeres succes.

Når hun er ude i en ulve-time så tager jeg hende stille og roligt op, fortæller hende hvor meget jeg elsker hende (selvom hun er ved at lave en øre-piercing) men at lige nu er “monsteret” kommet på besøg og det skal soves væk…

Hun kan være uenig 😉 og stå og gø og nærmest skrige på at blive lukket ud, men det er “monstret” der taler så gør det for guds skyld ikke! med mindre du er helt sikker på at hvalpen ikke er sulten, tørstig eller skal tisse. Hvis hun gør ignorerer jeg hende, jeg er lige ved siden af så jeg ved at hun ikke lider nogen nød, siger at alt er ok og at hun bare kan lægge sig til at sove. Efterhånden bliver hun mere og mere træt og falder i dyb søvn.

Hvorfor så ikke bare bruge et bur?
Fordi at et bur gør bevægelsesfriheden meget mindre, din hund kan ikke skifte mellem at sove oppe på puden og på gulvet eller udstrakt, hunde sover sjældent kun 1 sted, de skifter deres sovestilling og sovested flere gange under et sovepas. Det bliver også sværere at få hunden til at geare ned andre steder i fremtiden uden at skulle lukkes inde i buret. Dvs. man kan risikere at få en hund som kun kan være rolig i buret. Jeg bruger gerne bur i bilen og har også et stofbur stående indenfor i huset, men altid åbent!

2. Gør din hvalp mentalt træt
For at din hvalp bliver træt mentalt kan du give den noget at tygge på eller en Kong med fyld som den skal slikke ud (er det for nemt så frys den). Jeg kunne ikke drømme om at give mine hunde andet end tyggeben fra www.rigtighundemad.dk, det er ikke fyldt med kemikalier, e-numre eller andet skidt men rent som fra naturen side.

Det bedste jeg ved at lave med mine hunde er søgeøvelser i græsset i haven (eller et grønt areal), det beroliger og øger en naturlig træthed. Det er helt klart mindfulness for hunde, det øger de beroligende hormoner i kroppen. Jeg elsker at se mine hunde søge efter mad eller godbidder i haven, det har bestemt også en beroligende effekt på mig i en travl hverdag 🙂

Jeg bruger desuden mental stimulering i form af problemløsning, det beroliger ikke på samme måde, men stimulerer din hund. Du kan bruge en helt almindelig plastikflaske og fylde i med hundens mad eller godbidder. Se med her 🙂

3. Hvalpen i sengen
Som sagt gerne for min skyld, Pippi ligger i sengen hos os, hun har en god nats søvn og vi har en god nats søvn – HELE NATTEN! uden afbrydelser, hun sover som en sten 🙂
Vidste du, at hvalpen har behov for at ligge tæt og høre dit hjerteslag, ligesom små babyer bliver de beroliget og udskiller naturligt hormonstofferne oxotycin og vasopressin.
Hormonet oxotycin giver tryghed,  velvære og knytter jeres fælles kærlige bånd men påvirker også i høj grad din hvalps evner til større sociale motivationer samt hvordan den takler stress.
Vasopressin er et antidiuretisk hormon (ADH), der virker på nyrerne og nedsætter urinudskillesen. Det vil sige at du faktisk mindsker din hvalps behov for at skulle gå på toilettet i løbet af natten, hvilket i sig selv betyder en længere og dybere søvn, som bevirker at du faktisk får en mere velafbalanceret hvalp i hverdagen. Læs hele min artikel hos Dyrefondet http://www.dyrefondet.dk/nyheder/vis.htm?nid=81

Dette er mine første skridt til en rolig og harmonisk hvalp. Følg med og få flere af mine tips ved at tilmelde dig bloggen og få besked direkte 🙂

Pssst… vil da lige sige at vi på kun 3 uger er nået op på 16-17 timers søvn 🙂 mit mål er 18-20 timer og at hun kan gå hen og lægge sig selv når hun føler træthed.

Har du misset hvorfor Pippi er hos mig, så læs dette indlæg 🙂
http://dog-wise.dk/hjaelp-jeg-har-faaet-hvalp.html

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

En tanke om "Pippi og stress"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *