når hunden har stress

Rigtig mange hunde i Danmark har stress. Grunden til dette, er som regel forkert stimulering, forkert håndtering, fysiske sygdomme eller mangel på søvn. Dette skaber frustration, og vedvarende frustration skaber stress. Stress er også årsag til frygt, angst og aggressivitet, og det skaber adfærdsproblemer.

Forkert stimulering
I dagligdagen fokuseres der for meget på aktivitet der generelt giver et for højt aktivitetsniveau, og dermed et forhøjet stressniveau. Vi inviterer til boldkast, pindekast, lange cykelture, joggingture for at prøve at få “brændt” noget krudt af hos hunden. For nogle hunde, foregår dette dagligt, og det kan  umiddelbart synes at have den forventede virkning af træthed. Hundene syntes også at være “glade” for denne høje aktivitet, og henter gladeligt pind efter pind, for at ejeren kan kaste den igen og igen. Hunden har fået et adrenalin-kick, en for høj udløst dosis af adrenalin. Sker dette dagligt eller ofte, opstår der kroniske høje niveauer af stresshormoner i kroppen. Kroppen er kun indrettet til at kunne klare kortvarige adrenalin-kick – ikke hele tiden eller ofte! Ifølge Turid Rugaas, den verdenskendte norske hundepsykolog, vil enkelte ganges boldkast kræve minimum 2 dages efterfølgende ro for regenerering.

Tips til rolig mental stimulering her

I Norge er man igang med undersøgelser omkring lige netop stress hos hunde. Her har man udviklet en pulsmåler for hunde. Indtil videre viser undersøgelserne, at den daglige høje aktivitetsniveau er en stor belastning for hundens krop, og derved også for hundens generelle adfærd.

Hvad sker der når hunden føler stress?
Nøjagtig det samme som hos mennesker, stress over længere perioder påvirker vores fysiske helbred. Ved vedvarende udløsninger af adrenalin og noradrenalin (stresshormoner) i kroppen, det såkaldte “adrenalin-kick”, giver kredsløbsforstyrrelser, øget stofskifte, problemer med fordøjelsen,  hudproblemer, dårligt immunforsvar generelt m.m. Den virkelige “skurk” er dog langtidsstresshormonet kortisol. Kortisol produceres i store mængder ved vedvarende “adrenalin-kick” samt vrede, frygt og mangel på søvn.

Forkert håndtering
Ved ikke at tilgodese dyrets behov, og ved for hård opdragelse samt træning, opstår der frustration. Ved vedvarende forkert håndtering øges frustrationen til kronisk stress. Ved eksempelvis skæld-ud, chock/trauma, vil dette ifølge Turid Rugaas kræve minimum 5-6 dages efterfølgende ro for regenerering.

Fysiske sygdomme
Hundens adfærd ændres drastisk ved fysiske smerter eller sygdomme, det siger sig selv. Årsager til smerter i bevægeapparatet, øjenproblemer grundet dårlig blodtilførsel og skader på skjoldbruskkirtlen, stammer hovedsageligt fra ryk i halsbåndet. Både ryk fra ejeren og ryk som hunden selv forårsager ved at trække i linen. Skjoldbruskkirtelen kontrollerer kroppens stofskifte. Symptomer ved for højt stofskifte kan være angst, frygt, aggressivitet, rastløshed, løs afføring og diarré. Symptomer ved for lavt stofskifte kan være vægtøgning, symmetrisk hårtab, hudbetændelse, sløvhed og kuldskærhed. Dette kan meget enkelt tjekkes ved en blodprøve hos dyrlægen.

Mangel på søvn
Hunde har behov for mellem 12-18 timers søvn hver dag (i gennemsnit 14 timer), hvalpe og syge hunde har behov for mere. Hunde er såkaldte “sociale-sovere”. Det er unaturligt for en hund at sove alene da det øger stress, frygt og angst. I naturen vil en hund/ulv aldrig sove alene, at sove sammen betyder sikkerhed og tryghed. Hunde bør derfor ikke sove alene, og især ikke hvalpe. Ved at sove alene øges deres alarm-beredskab (stresshormonproduktion), og de vil derfor ikke slappe helt af. Det giver en dårlig eller ingen søvn, og hunden får derved mindre mulighed for at regenerere. De har behov for social kontakt for at kunne sove trygt. Har man kun 1 hund, bør de sove i samme rum som ejeren, eller have valgmuligheden for at blive eller gå. Har du observeret at din hund sover for lidt i det daglige, er rastløs og ikke kan finde ordentlig hvile, er det vigtigt at du tager det alvorligt og får den relevante hjælp.

Har du en hund som kører i et højt “gear”, er “hyper” eller “damp-agtig”, eller er din hund altid træt og orker ingenting, så er adfærden med stor sikkerhed stressrelateret. Der kan være mange årsager til din hunds stress, og den skal derfor findes og afhjælpes.

Kontakt altid en professionel adfærdsbehandler for korrekt årsagsbehandling af din hund.

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Læs artiklen på ekstrabladet.dk her

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2012

del med dine venner...
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • RSS
 • LinkedIn

7 tanker om "når hunden har stress"

 1. Trine Sørensen

  Interessant artikel, tak for det 🙂
  Jeg spekulerer dog på, om dette stress fænomen også eksisterer hos hunde der belønnes med netop bold el. pindekast under træning?
  Det virker umiddelbart ikke som om de hunde jeg har mødt, der belønnes på denne måde, har svært ved at geare ned, eller på anden måde er påvirket af denne form leg og belønning?

  KH Trine

 2. Betina Sabinsky Forfatter

  Hej Sophia
  man siger jo alt med måde, og det er slet ikke ment som sådan at man ALDRIG må kaste pind eller bold med sin hund.
  en god mental stimulering på gåturen kunne være søgeøvelser, miljøberigelse, op på sten under noget – forskellige forhindringer som din hund skal løse 🙂

 3. Betina Sabinsky Forfatter

  Hej Trine
  Det afhænger meget af træningsformen, mange hunde der får eks. boldbelønning hvor der også trænes med positiv straf bliver stresset generelt, så jo – jeg ser en del hunde i træning der kan blive stresset af legebelønninger såfremt de ikke har lært selvkontrol og kunsten at geare ned igen! Men her syntes jeg helt klart at det er selve træningsformen som gør sig gældende til stressen. Såfremt hunden bliver trænet med udelukkende positiv forstærkning og lærer selvkontrol ser jeg ikke disse stressrelaterede problemer 🙂

  Men selve artiklen beskriver udelukkende bold, pindekast m.v som en stressfaktor når den bruges som en fysisk aktivering i dagligdagen.
  Og hvis dette er den eneste form for stimulering din hund får og ikke ved siden af får mental aktivering/stimulering gennem sine sanseindtryk – så er der rigtig, rigtig mange hunde der får problemer med stressen.

  kh Betina

 4. Mariann Helmer

  Et hurtigt spørgsmål vedr. en hund, som går til konkurrence i A-klassen inden for Dch. Hunden, som er en border collie, som hyrder meget – biler, apportpinde, glimt fra solen i et vindue og flere ting, er på det sidste begyndt at gå over knækkene på sporet. Der har ikke været problemet med knækkene før og heller ikke til træningen “derhjemme”. Hunden finder sporet og “følger” det tilsyneladende.. men hvor jeg så mener, at huden bare går lige ud uden reelt at opfange færten og søge sporet, men at den er fokuseret på at gå lige ud og ikke andet. Er det rent faktisk muligt, at hunden er så stresset, at den bare gør sit arbejde uden at udføre det…? .. og hvad kan man gøre for at få hunden stresset ned uden at ødelægge sporet og resten af programmet til konkurrencen?

 5. Betina Sabinsky Forfatter

  Hej Mariann
  meget interessant spørgsmål 🙂 og sådan som du beskriver det, ja så vil jeg faktisk mene at din hund godt kan være en kende stresset, set ud fra at den også har hverdags-issues som kunne tyde meget på det. Så jeg tror at din egen konklusion er korrekt – den gør sit arbejde uden at udføre det!
  Det kræver lidt mere info omkring jeres hverdag og træning for mig at kunne give dig nogle værktøjer til hvordan du evt. kan nedbringe stressen, og du er velkommen at ringe mig på 60173717 🙂

  kh
  Betina

 6. Jytte Bøgh

  hej
  jeg har netop fået aflivet min golden retriver på 8 år
  op til jeg tog beslutningen var jeg slet ikke i tvivl om det var det rigtige at gøre men nu er jeg sådan blevet i tvivl om der var noget jeg kunne ha gjort….
  han har altid været meget overgearet og fyldt rigtig meget
  men så her sidste sommer begyndte han at stikke af og jeg bor inde i byen og det var ikke så rart, og her på det sidste blev det så værre og værre og jeg blev nødt til at ha ham bundet – har ellers en lukket indhegnet have, men så begyndte han at ville stikke af med snor på og det gav nogen grimme situationer hver han var ved at kvæle sig selv og et par gange fik halsbånd rykket i stykker og det m have gjort frygteligt ondt i hals og nakke
  men jeg valgte den tunge beslutning
  og tænker bare hvad jeg dog kunne ha gjort
  ved ikke om det giver mening
  mvh
  Jytte Bøgh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *