når hunden er aggressiv

Mange hundejere oplever på et tidspunkt at deres hund udviser en eller flere former for aggressivitet (laver udfald) i forskellige situationer. Det kan være at hunden drastisk har ændret adfærd til det aggressive eller at adfærden er kommet “snigende”. Uanset hvad, hvordan og hvorfor hunden udviser denne adfærd bliver vi mennesker meget frustrerede over denne tilstand, hvilket er helt forståeligt. Hele vores trygge fundament og det billede vi har omkring det at have hund, om hvordan det SKULLE være, krakelerer. Vores daglige omgang med hunden bliver mærkbart ændret, da vores frustration, irritation, vrede, skuffelse, fortvivlelse m.m. nu bliver projekteret over på hunden. Gåturene bliver mindre og bliver måske lagt på tidspunkter hvor man er mere sikker på ikke at møde andre (hvis hunden er aggressiv ovf. andre hunde/mennesker eks.). Denne ændring i bare de daglige gåture kan være til stor belastning og frustration for os selv så vel som hunden.

Vores problem med at hunden er aggressiv får hele vores hverdag til at smuldre, og uanset hvilken form for aggressiv adfærd vores hund udviser, er vi i de pågældende situationer i en konstant alarm-beredskabstilstand. Denne stændige på-vagt adfærd fra vores side belaster hele vores nervesystem og vores omgangstone ovf. hunden og den øvrige del af familien kan blive meget negativt påvirket.

Vi prøver på alt muligt for at ændre situationen tilbage – før den aggressive adfærd. Vi spørger naboer, kollegaer, hundevenner og hundeklubber til råds. Vi søger på nettet el. andet for at se om vi kan løse situationen selv. Desværre kan mange af de råd vi får være forkerte og situationen bliver endnu værre. Det er meget vigtigt at finde årsagen til hvorfor netop din hund er blevet aggressiv, så der kan lægges en konkret trænings- & handlingsplan. En plan med fokus på hvordan dette kan trænes med positiv forstærkning (uden brug af straf).

Mange hundeejere som står i denne fortvivlede situation er tilbøjelige til at bruge straf som træningsform, og dette kan få ødelæggende konsekvenser. Vores straffende adfærd, som derved altid skal gentages i den konkrete aggressive situation, kan mange gange virke positivt forstærkende på os mennesker. Grunden til dette er at vi får afløb for vores egen frustration, (se nederst i artiklen omkring dopamin udskillelse) samt at det måske virkede lige nu og her. Dog er straffen i sig selv ikke på nogen måder med til at løse selve problemet – nemlig årsagen til aggressiveteten! Dvs. at vi i vores søgen på et quick-fix til problemet kan være med til at forstærke (øge sandsynligheden) den egentlige årsag. Dette kan øge muligheden for at den aggressive adfærd også vil vise sig i andre situationer. Dette kan lyde en smule kompliceret og  jeg vil hermed komme med et eksempel;

En hund som viser aggressiv adfærd eks. ovf. cyklister el. joggere.
Ved at bruge straf når hunden laver udfald mod pågældende, vil man “linke” cyklister/joggere med straf (konflikt med ejeren) og forværre selve årsagen. Årsagen fra starten til udfaldet kan jo være at hunden har frygt for cyklister/joggere grundet en ubehagelig oplevelse eller manglende prægning/socialisering. Dvs. at hunden nu, udover at føle frygt, vil prøve at skræmme pågældende væk så den også undgår straffen!  Årsagen kan også være fysisk (vidste du at 80 % af angst/aggressiv adfærd er smerterelateret?).

Har man en hund som stopper udfaldet mds. efter straffen, vil man desværre altid i den samme situation skulle straffe sig ud af det – hver gang! Dvs. at det er som at lægge låg på en simrende gryde. Det betyder at den straffende, er den hæmmende og når andre evt. går med hunden, oplever at adfærden er værre og svær at styre (her koger gryden over). Eks. hvis børnene el. kvinden i familien går med hunden. Brugen af straf kan derfor være med til at mange fejlagtigt tror på at lederskabet udvises af den hæmmende (strafferen), fordi den kan have hurtige synlige resultater (quick-fix).

Ved brug af positiv forstærkning til at træne hunden hen mod den modsatte adfærd af aggressivitet (udfald), får du styrket hundens selvtillid (husk på at aggressiv adfærd kan udspringe fra en angst/frygt adfærd) til at vælge noget andet i situationen og den har ingen konflikter med dig. Dette resulterer i at din kommunikation og dit samarbejde med hunden er baseret på glæde og tillid (hvilket øger jeres positive kontakt). Du får trænet hunden til at forstå at situationen ikke er farlig (og at der ikke er behov for kamp). Dette resulterer i at den heller ikke føler det er “farligt” når andre tager den med på tur, og kan slappe af og nyde det.

Ved brug af positiv forstærkning sker der rent kemisk at belønningsystemet i hjernen aktiveres og du øger dopamin (kroppens lykke- & afhængighedshormon) produktionen. Dopamin styrer hjernens center for belønning. Når dette udløses, får man det godt. Og det motiverer os til at gøre de ting, der udløser dopamin. På den måde er dopaminen grundstammen i et meget stærkt indlæringssystem i vores hjerne. Dvs. hunden vil søge den adfærd som er blevet eller bliver positiv forstærket! Derfor vil mange hunde (og mennesker) også nogle gange søge at bruge en uhensigtsmæssig adfærd (eks. brugen af straf for mennesker), da hunden har fået succes med at “jage noget væk” (hunde, cyklister, joggere, biler, mennesker m.m.). Succesen (dopamin udskillelse) virker stærkere end straffen, derfor er det vigtigt at man fokuserer på den adfærd man ønsker ved at bruge positiv forstærkning – så man øger succesen hos hunden i den hensigtsmæssige adfærd!

Dette forudsætter selvfølgelig at man har udelukket at adfærden ikke er smerterelateret, som er det første vi skal overveje i alle adfærdsændringer hos vores dyr.

Det er derfor vigtigt at man får hjælp til at forstå hundens adfærd, får indsigt i hvordan forstærkninger virker samt hvordan disse kan omdirigeres eller kontrabetinges af professionelle. Det er vigtigt at den professionelle er uddannet i læringspsykologi såvel som hundeadfærd.

Når man bruger udelukkende positiv forstærkning kræver det også at man væbner sig med tålmodighed og ændrer sin tankegang. Dette kan være en udfordring, og der kan specielt i starten være nogle træningsvanskeligheder der skal overkommes. Disse træningsvanskeligheder kræver at man har kontakt til en professionel som kan guide dig igennem hele forløbet. Ved positivt samarbejde og brugen af konfliktløsende træningsmodeller opstår “lederskab” – når hunden frivilligt vælger at se op til dig med logrende hale.

se også “hvad er klikkertræning” og “træn din hund lykkelig med klikkertræning”
eller artikel hos Science daily omkring  forkert opfattelse af dominans samt  aggression/straf

 

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2011


del med dine venner...
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • RSS
 • LinkedIn

5 tanker om "når hunden er aggressiv"

 1. Hunde INFO

  Hejsa,
  Først og fremmest rigtig flot og spændende blog du har dig. Nu har jeg efterhånden læst på dig blog i et par dage og finder mange af dine indlæg interessante og gode. Med hensyn til når ens hund er aggressiv tror jeg også det på nogle punkter kommer an på ejeren, og ikke alene hundens skyld, som man så ofte høre synes jeg.

  Endnu en gang flot blog.

 2. Linea

  Hejsa. Super side du har her. Jeg har selv haft to hunde på skole, og kan varmt anbefale det. Faktisk synes jeg, der burde være et lovkrav om det, for ofte er det netop folk, som mener, at træning er unødvendigt, der ikke er i stand til at forstå hundens adfærd.

 3. Tim

  Det var lige den artikel jeg stod og manglede, vi har en meget lille, men også meget agressiv hund, specielt postbudet og alle andre der går fordi ude på vejen er ved at blive spist. Vi har prøvet alt fra at lade som om posten kom på besøg til at lukke hunden inde imens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *