mental stimulering via lugtesansen

En af de bedste måder at stimulere sin hund på, er mentalt via lugtesansen gennem søgeøvelser. Der er flere former for det at “søge efter noget”, noget af det kan være at;

 • gå spor
 • søge efter godbidder/mad i græs
 • søge efter legetøj/genstande
 • søge efter godbidder/mad i forskellige højder
 • søge efter personer
 • få godbidden ud af aktiveringslegetøjet, bøtter, viskestykket eller andet sjovt

Dette er bare nogle få eksempler på stimulering via lugtesansen som er med til at øge din hunds daglige tilfredshed. Som regel bliver hundens mad serveret morgen/aften i en skål og de skal ikke selv tænke på at skaffe mad. I naturen ville de være nødsaget til at bruge timer/dage/uger på at søge efter føden. Behovet for søge efter føde er derfor instinktiv, og hører til selvopholdelsesdriften. Dette er selvom vores hunde idag får maden serveret. Dette behov skal stimuleres for at hunden skal kunne fungere optimalt på mange måder. Når hunden anvender sin lugtesans, skal den bruge en masse energi på at analysere duftindtrykkene, og hunden bliver derved mentalt træt.

En af mine favoritter af søge øvelser er at lade mine hunde søge “klatter” af leverpostej i forskellige højder på eks. træer i haven, på gåturene eller andre steder (helst udenfor hvis det er leverpostej). Her bruger de næsen til at skulle søge både oppe og nede, samt så får de styrket sin balance og muskler ved at skulle strække sig op eller rundt for at få fat i lækkerierne. For at lave lige netop denne øvelse kræver det at din hund er i fysisk god tilstand, og ikke har skævheder eller smerter i bevægeapparatet el. andet.

Kan din hund ikke tåle leverpostej, kan man bruge meget andet – eks. kan være et godt vådfoder, råt kød, kogt kylling eller andet godt som din hund kan tåle og elsker. Det er dog altid vigtigt at balancere den mentale og den fysiske stimulering i forhold til din hunds race (eller blandinger heraf), alder og fysiske formåen.

god fornøjelse 🙂

del med dine venner...
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • RSS
 • LinkedIn

4 tanker om "mental stimulering via lugtesansen"

 1. Heidi

  Dét vil jeg teste idag – og skrive om det senere på min blog – åh hvor er det dog smart – afsted ud i livet med øko leverpostej under armen!
  Må jeg linke til din smukke side på min blog/hjemmeside???
  http://www.ibbyheart.com

 2. Gitte Wandahl

  Hej.
  Min amerikanske cocker spaniel på 20 mdr.skriger og ryster når den ser en anden hund.
  Også når der kommer folk den ikke kender.
  Den er en ud af et kuld på to.
  Søsteren var den mest dominerende.
  Den var så fræk at man måtte skille dem ad.
  Jeg har også en anden hund af samme race,der bare hviler i sig selv.
  Begge hundene elsker hinanden og sover sammen med mig i min seng.
  Kan ikke lide den skriger og er så bange.
  Hvad kan jeg gøre.
  På forhånd tak.
  Med venlig hilsen
  Gitte Wandahl.
  P.s.Jeg er alene med mine hunde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *