kræver din hund opmærksomhed

Det er vigtigt at din hunds daglige samvær, kontaktbehov og stimulering er tilfredsstillende inden påbegyndelse af træning af opmærksomheds-krævende adfærd.

Plages du af at din hund kræver din opmærksomhed? Gør den ad dig når du taler i telefon, spiser, læser en bog eller stopper op for at tale med andre på gaden m.m?

Mange hundeejere plages hver dag i små eller store irriterende situtationer hvor hunden gøer, hopper op, puffer eller skraber for at få ejerens opmærksomhed. Problemet med denne adfærd er at den i 95% tilfælde “belønnes” utilsigtet af ejeren, hvilket gør at adfærden vedligeholdes og øges også til andre lignende situationer.

Når vi har kontstateret at der ikke er andre årsager der ligger til grund for denne adfærd, kan vi begynde den egentlige træning. Se min tjekliste for adfærdsproblemer.

 

 

 

Mine 2 bedste tips til at ændre adfærden:

  1. Den mest effektive metode er at ignorere adfærden. Denne træning kræver virkelig sin “mand”, både for sig selv og naboer. Denne er især meget effektiv når det handler om opmærksomheds-gøen. Det er meget vigtigt i forløbet at du ikke kigger eller ænser din hund når adfærden sker. Hvis du skælder ud eller på anden måde giver kontakt, så er adfærden blevet forstærket (belønnet), og du får en hund som søger din opmærksomheden gennem konflikter. Nøjagtig på samme måde som med børn.  Hvis du holder ud, vil adfærden på et tidspunkt uddø, men den vil først øge kraftigt i styrke og længde inden den fader ud og forsvinder. Dette punkt er nok det mest vanskeligste, og det kræver tålmodighed, masser af ørepropper og god vin til naboen… men det er den bedste og mest langtidsholdbare metode. Giv din hund den ønskede opmærksomhed (som belønning) når den viser den ønskede adfærd, dog aldrig lige efter at den har været generende opmærksomhedskrævende. Vent gerne minimum 20 sek. inden du går hen og kæler den eller giver den en anden form for opmærksomhed. Samt husk også i hverdagen at give din hund opmærksomhed når den har en rolig adfærd.
  2. Såfremt det er umuligt at ignorere adfærden, det kan være at hunden skraber på dig så det gør ondt, eller du bare slet ikke kan holde din hunds gøen ud, kan konsekvens-træning være en god løsning. Ligeså snart din hund begynder at gø eller på anden måde få din opmærksomhed, så rejser du dig og går ud af rummet, væk fra hunden. Gå ind i et rum hvor du kan lukke døren om dig. Er I flere tilstede, skal alle gå med og væk fra hunden. Gå ikke ud før din hund har været stille i min. 5 sekunder men gerne på sigt helt op til 20 sekunder. Her lærer din hund konsekvensen, at ligeså snart den overdriver sin opmærksomheds-krævende kontakt, så fjernes denne mulighed med det samme. Det kan være nødvendigt at gentage denne øvelse flere gange afhængig af tidligere forstærkningshistorik. Giv din hund den ønskede opmærksomhed (belønning) når den viser den ønskede adfærd.

Husk altid at belønne den rolige og ønskede adfærd hos din hund, for at øge sandsynligheden at denne udvises i stedet og oftere.

Det er vigtigt at du i begge fremgangsmåder er konsekvent med din træning i disse punkter, ellers skaber mere frustration. I disse 2 fremgangsmåder bruger du metoder som ikke skaber konflikter (straf). Dette er din garanti for et fremtidigt (k)ærligt samarbejde.

Kontakt altid en professionel adfærdsbehandler hvis du er i tvivl om det er opmærksomheds-krævende adfærd din hund udviser.

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2012

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

En tanke om "kræver din hund opmærksomhed"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *