hvilken slags hundeejer er du?

Både gode vaner og uvaner indlæres meget hurtigt hos både mennesker og dyr. Det er derfor en god ide fra starten af, at fokusere på indlæringen af de gode vaner. For at blive bedre til at fokusere på de gode vaner, kan vi for nemhedens skyld dele hundene og deres ejere op i 3 kategorier.

1) hunden i denne kategori er en glad hund, den logrer med halen under træning, har en rigtig god kontakt og fokus til ejeren. Denne hund har en god selvtillid, er selvsikker og nem at træne, da den er meget initiativrig, opfindsom og tør at lave fejl uden frygt for korrigering (prøven-sig-frem-adfærd). Denne hund ser dig som den eneste rigtige i sin verden, den søger hverken konflikter eller løber væk fra dig på gåturene til andre hunde/mennesker. Alt i alt har denne hund større livsglæde, og et større læringspotentiale. Ejeren af denne hund har forstået at belønne ønsket adfærd på en effektiv måde, både til træning og i hverdagen. Ejeren af denne hund behøver ikke at hæve stemmen overfor sin hund. De ved udmærket godt, at det ikke er volumen som er afgørende for resultatet. Denne hund trænes med belønning (positiv forstærkning og negativ straf), både med eller uden brug af klikkere.

Hvordan træner du din hund mere lykkelig? læs mere her

2) hunden i denne kategori er en hund der udfører kommandoer, kun i frygt for at undgå en ubehagelig korrigering. Denne hund vil være mere tynget i sit kropssprog og udtryk, en hund som ikke selvstændigt søger ejerens kontakt, og holder sig på en “pæn” afstand fra ejeren. Denne hund vil have stor tendens til frustration, stress samt øget frygt/angst/aggressivitet. Den har ikke et så stort læringspotentiale og skal “hjælpes” til træning, da den er bange for at begå fejl. Denne hund kan ofte være meget “stiv” i kroppen, og logre meget diskret med halen. Denne hund kan ofte virke “hård” udadtil i attituden. Ejeren af denne hund brøler ofte sine kommandoer højt og har en truende kropsholdning. Korrigering som ryk i linen eller andre ubehageligeheder bruges ofte i hverdagen. Ejeren bruger ikke belønning, men mener at hunden skal udføre ordre (kommandoer), af respekt for “lederen. Denne hund trænes med straf (negativ forstærkning og positiv straf).

Hvordan forstærkninger og straf virker på adfærd, og hvad det betyder? læs mere her

3) hunden i denne kategori er en blanding af de 2 andre kategorier. Denne hund kan være meget i tvivl om den skal belønnes eller straffes. Det bevirker at belønningen mindskes i værdi for hunden, da frygten for straffen altid vil veje tungere. Den vil heller ikke arbejde så intenst efter belønningen (hvis den overhovedet vil have belønninger), og dette vil resultere i en mere “langsom” adfærd. Denne hund vil have en forsigtig adfærd i både træning og til hverdag, og vil være meget tøvende med at prøve sig frem. Denne hund kan virke noget usikker under træning og laver mange dæmpende signaler. Ejeren af denne hund er størstedelen af Danmarks familiehundeejere. Denne hund trænes med en blanding af belønning og straf, men brugen af straf vejer ALTID tungere. Dette mindsker hundens indlæringspotentiale, samt øger masser af frustration hos ejeren

Den gode vane starter derfor altid hos hundeejeren, da hunden vil afspejle ejerens adfærd. Der er jo en grund til at vi ofte bruger ordsproget “som ejer, som hund”. Der findes en del gode vaner, eller god skik for især ejeren som ville gøre selve træningen og hverdagen nemmere med hunden i fremtiden.

Lad ikke din hund løbe løs hen til andre hunde eller mennesker.

Hvis din hund løber løs, og du ikke har et sikkert indkald, bliver din hund belønnet (positivt forstærket) i at løbe væk fra dig og hen til andre hunde og mennesker. Dette kan, udover at være til stor gene for andre mennesker samt hundeejer der har sin hund i snor, også give dig store problemer i det daglige indkald og samarbejde. Få gratis tips til at forbedre dit indkald her…

Læs flere gode vaner, og hvordan de påvirker din hunds adfærd her…

Vælg hvilken kategori du som hundeejer vil være i hverdagen, og hvilket liv du ønsker for din hund.

Hvis du var hund, hvilken ejere ville du så vælge – hvis du kunne….

Læs artiklen på ekstrabladet.dk her

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2012

 

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

2 tanker om "hvilken slags hundeejer er du?"

  1. christina

    Jeg er helt klart i den første kategori! Altså når jeg engang får min egen hund 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *