hvilken race eller blanding?

Når vi mennesker vælger en hund, så vælger vi oftest ud fra hundens ydre. Vi vælger det udseende som appellerer mest til os, det udseende som vækker vores følelser af omsorg og kærlighed. Ofte glemmer vi at “kigge” under overfladen, og det kan i mange tilfælde give alvorlige adfærdsproblemer der kan få katastrofale konsekvenser, både for hund og mennesker.

Mine hunde er af racen Berger Picard - læs mere om dem ved at klikke på billedet

Der findes idag ca. 400 forskellige racer på verdensplan der er anerkendte af FCI, Den internationale sammenslutning af nationale kennelklubber. Herudover findes der mange hunde som i dag bevidst blandes af 2 eksisterende racer, et såkaldt “smart” design. Flere af disse typer af bevidste blandinger  bliver mere og mere populære, som eks. labradoodle (bl. af labrador og puddel).

Alle racer eller blandinger har egenskaber som har fordele og ulemper for os mennesker. Det der for en familie kan være en fordel i én race, kan for en anden familie være en decideret ulempe, og kan derved bringe store frustrationer med sig i hverdagen. Derfor er det meget vigtigt at vide noget omkring den specifikke race man vælger, hvad er hundens racespecifikke egenskaber? Har man eks. forelsket sig i en jagthund og ikke påtænker at stimulere hundens behov i den retning, elle, så er det højst sandsynligt at den kan udvise en frustration og stress på længere sigt. Frustration og stress er årsag til mange adfærdsproblemer.

Hvert år bliver ca.15.000 hunde aflivet grundet adfærdsproblemer. Der kan være flere årsager til at hunden udviser en adfærd der volder os problemer. Den største årsag er dog vores manglende viden omkring hundens egenskaber og instinkter, når vi vælger en hund.

Vælger man eks. en vogterhund (en race som er avlet til at vogte og forsvare flokken mod tyve og rovdyr), så ligger det i hundens natur at være modig, selvstændig og ikke være bange. Den vogter derfor familien skarpt til tider. Vogterhunden kan bidmarkere uden at give den samme mængde af synlige advarselsignaler først, som nogle andre racer ville gøre. Dette er faktisk ikke et decideret adfærdproblem, men en normal adfærd som udvises af gennemsnittet hos denne (og andre) race! Dog kan den adfærd volde problemer for os i hverdagen. Du kan læse mere om mine egne erfaringer med mine hunde

Vælger du en blandingshund er det også her vigtigt at vide hvilke racer hunden er en blanding af (hvis det dog er muligt). Kender du hundens race eller blandinger heraf, kan du bedre forudsige hvilke krav det vil stille til dig som hundeejer i hverdagen. Du kan derved bedre opfylde din hunds stimuleringsbehov og forstå dens adfærd.

Uanset race eller blanding kan hundens adfærd gå hen og blive “for meget” (kvantitativt) samt “for lidt” (kvalitativt) i forhold til normalen, og det er her vi taler om egentlige adfærdsproblemer.

Dette kan forebygges gennem vores bevidste valg af hund (race eller blanding). Chancerne for at træffe det rette valg er naturligvis strørre når vi kender racens stimulerings-  og aktiveringsbehov (mentalt som fysisk), har forståelse for hundens adfærd, og har kendskab til evt. racespecifikke træningsbehov.
Skulle valget falde på eks. en jagthund, og man ikke ønsker at gå på jagt, så er det vigtigt at man kompenserer i form af anden træning som tilsvarende giver samme tilfredstillende stimulering. Få tips til hvordan du kan være med til at øge din hunds daglig mental stimulering i form af søgeøvelser

Det er også vigtigt at pointere, at der er andre væsentlige faktorer, der kan skabe adfærdsproblemer. Jeg har lavet en tjekliste til dig på nogle af de vigtigste punkter, der er medvirkende eller direkte årsag til adfærdsændringer. Se listen her

Vælg gerne med hjertet, men hav hovedet med 🙂

Læs artiklen på ekstrabladet.dk

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2011

 

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *