hvalpens sekundære prægningsperiode

Efter hvalpens primære prægningsperiode som løber fra 0-7 uger, kommer den sekundære prægningsperiode (flokprægningsperiode). Den primære prægningsperiode er ude af vores kontrol og sker hos opdrætteren. Opdrætteren har derfor et meget vigtigt ansvar, dit ansvar er at vælge en seriøs opdrætter så hvalpen får de bedste betingelser og start i livet.

Socialisering på andre hunde typer og aldre er vigtigt. Lad hvalpen møde rolige og venlige hunde.

Den sekundære prægningsperiode spænder fra 7-12 uger, og hvalpens hjerne er nu så veludviklet for egentlig indlæring, og alle oplevelser lagres som varige erindringer. Dvs. Når den som voksen står i fremmed situation, vil den huske lignende oplevelserne fra hvalpestadiet (som erindringsbilleder). I denne periode udvikles også hvalpens sociale kompetencer, den tilpasser sig flokstrukturen og dens rolle i flokken.

  • Vigtigt med socialisering (hunde, mennesker, andre dyr), miljøtræning. Alle oplevelser i denne periode er irreversible. Positive erindringsbilleder giver en rolig og glad voksen hund. Dårlige erindringsbilleder (eller hvis den ingen lignende oplevelser har) giver en angst, urolig samt aggressiv voksen hund.
  • Vær en god positiv lærer for din hvalp. En som hvalpen kan have tillid til og som sørger for at den kun får positive oplevelser. Sørg for at din hvalp øger sin selvtillid dagligt.

Mellem 12-16 uge indtræder den halve kønsmodningsperiode. Men hvalpens vigtige socialisering og miljøtræning strækker sig helt frem til 16 uge. Efter den 16 leveuge har den dannet alle de erindringsbilleder som den nu skal bruge i situationer resten af livet. Har den mangler eller dårlige oplevelser, er disse irreversible (kan ikke ændres).

Tag hvalpen med ud i fremmede miljøer i små trin, og lad den møde mange forskellige mennesker og mennesketyper. Lær din hvalp at kende andre dyrearter, helst dyr som er vant til hunde, så de ikke bliver forskrækket. Hvalpen kan opleve for mange indtryk som voldsomme, det er derfor vigtigt at alt du foretager dig med din hvalp er i små doser.

Læs også er du forberedt til hvalp? her og hvalpens hverdag her

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2011

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *