Hvad er en forstærker, forstærkning, positiv og negativ straf?

Mange er lidt i tvivl omkring betydningen af forstærkere, straf og forstærkninger – hvad er forskellen og hvordan bruges de? For at forstå forskellen bliver man nødt til at forstå de 4 konsekvenser i læringspsykologi.

En positiv forstærkning (+), er navnet på selve handlingen – at tilføre en positiv forstærker når en adfærd forekommer. En forstærker (belønningen), er den stimuli der udløser sandsynligheden for at adfærden vises igen. “Eks. du træner sit med din hund, når din hund sitter så belønner (forstærker) du adfærden med noget den har lyst til, dette øger sandsynligheden for at din hund sætter sig igen”

Positiv straf (+) også kaldt korrektion, er når man tilfører en stimuli (handling) som gør adfærden mindre sandsynlig, og derved reducerer man en uønsket adfærd. “Eks. du træner igen sit med din hund, din hund er ukoncentreret og snuser i græsset, du rykker i linen for at reducere den ukoncentrerede (uønskede) adfærd.

Negativ straf (-), er når en adfærd fører til at en stimuli (en positiv forstærker – belønning) tilbageholdes eller fjernes og derved bliver adfærden mindre sandsynlig.“Eks. du træner sit med din hund, men din hund dækker, du tilbageholder dine forstærkere/belønninger“.

Negativ forstærkning (-), er når en adfærd fører til en undslippelse eller undgåelse af en aversiv (noget ubehageligt) stimuli OG adfærden bliver mere sandsynlig. “Eks. du træner sit med din hund, din hund bliver stående og du presser den ned i bagdelen i en sit. Dvs. den bliver lettet når presset forsvinder og lærer at sitte ved at undgå det ubehagelige (dit pres)”.

Hvis man under træning benytter sig af en blanding af positiv forstærkning, negativ forstærkning/positiv straf. Her belønnes der med guffer/legetøj når hunden gør noget godt, og korrigeres (verbalt/fysisk) når hunden laver fejl. Såfremt man benytter sig af denne blanding, skal man være klar over at virkningen af belønningen bliver mindre. Hunden kan blive så optaget af at undgå/undslippe ubehag at den ikke arbejder så intenst (glæde) for belønningen mere.

I klikkertræning trænes der kun med positiv forstærkning og negativ straf. Dvs. at vi positivt forstærker (tilfører) individet når den ønskede adfærd udvises og tilbageholder/fjerner den positive forstærker (negativ straf) når individet udviser en uønsket adfærd. Her lærer din hund at tænke selv og søge den adfærd vi ønsker at forme. Din hund vil ikke hæmmes af at blive irettesat (positiv straf) verbalt eller fysisk, eller udføre en bestemt adfærd for at undgå noget ubehagligt (negativ forstærkning).

Vær med til at træne din hund med succes – til succes 🙂 Læs mere om klikkertræning her

 

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2011


del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

2 tanker om "Hvad er en forstærker, forstærkning, positiv og negativ straf?"

  1. Monica gade

    Hej Betina.
    I forbindelse med min uddannelse som fag veterinærsygeplejerske, vil jeg høreom jeg må bruge dine eksempler i forstærknig vs staf – positiv og negativ i min opgave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *