Hund og kat – kan de leve sammen 2

Under hele procession og bagefter er de tre T´er vigtige at huske på. Uden Tid, Tålmodighed og Tonsvis af kærlighed er det svært at få den positive domino-effekt og dermed en god relation i fremtiden. Forståelse for de to arters adfærd er en god ting at kunne mestre. Det gælder bla. for kendskab til de dæmpende signaler, som er den lære om hvordan hund og kat fortæller via kropsproget deres omgivelser at de ikke er truende, men tværimod gerne vil indgå i et konfliktfrit møde. Begge arter vil helst undgå konflikter og det er et godt udgangspunkt, når de to arter ellers er så forskellige.

Hund og kat reagerer desuden meget forskellligt i fremmede miljøer. Hunden, som flokdyr knytter sig hurtigere til ejeren, noget anderledes kan det være for katten som i princippet kan jage og overlever alene. Katten skal f.eks. ikke blot knytte sig til den nye ejere, den skal lære et helt nyt miljø at kende, samt en anden art. Ved at starte et sted som er mere afgrænset bliver det nemmere for ejeren at føre de to arter sammen. Ved at give katten et rum, hvor den kan komme vende tilbage igen og igen, skabes større tryghed og tilvænning til det nye miljø. Katte markerer sine omgivelser ved at stryge sine mundvige til alle tænkelige hjørner og kanter i rummet. Alt som katten syntes er værd at huske, dette inkluderer senere dig og dernæst hunden. Det er dufte som katten husker, og ikke selve tingenes udseende.

Sørg for at katten kan gå op i højder, da den får et bedre overblik og styring over situationen som er vigtig for kattens tryghed.

Hvis din kat er udekat, er det især vigtigt at knytte tætte bånd, da den ellers nemmere vil finde et andet sted at bo hvis situationen i hjemmet er totalt håbløst.

Det tredie trin er basis øvelser
Tre gode øvelser for både hund og kat er, “øjenkontakt” for fokus og øget kontakt med ejer, “sit” for en rolig adfærd og som et venligt signal, samt “håndtarget” for fokus og til brug for en fremtidig hilse-adfærd.

Øjenkontakt – se trin for trin her

Øjenkontakt med din kat – se video her

Håndtarget – se trin for trin her

Det fjerde trin er pack-bonding
Når hund og kat har lært hinanden at kende indendørs og efterhånden kan færdes i fred og ro hjemme, er næste udfordring – haven. Dér “glemmer” hunden at katten er en del af flokken, og katten bliver som regel jaget vildt. En adfærd som hunden desværre bliver belønnet i hver gang katten flygter. Katten vil efterhånden søge længere og længere væk fra hjemme, og kan ende med at flytte væk. Det er vigtigt at ejeren sørger for at katten bliver så tæt på hjemmet som muligt i denne situation. Det kan gøres ved at sørge for at katten kan flygte op i højder, eks. ved gøre det nemmere for katten at søge tilflugt på taget af skuret eller carporten. Efterhånden som tiden går og den daglige kontakt øges positivt, integreres stilleøvelsen (pack-bonding), med både hund og kat sammen i en passende afstand hvis nødvendigt. Lidt efter lidt med gentagne ganges non-aktivitet sammen i en stilleøvelse, øges deres fællesskab, og den positive domino-effekt er igang….

Læs hvordan du kan knytte bånd her

 

Læs artiklen på ekstrabladet.dk her

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2012

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *