Hund og kat – kan de leve sammen 1

I flere og flere danske hjem finder vi efterhånden både hund og kat under samme tag. I langt de fleste tilfælde nyder de to arter godt af hinandens daglige selskab. Vi oplever dog et stigende antal  tilfælde, hvor de to naturlige fjender er kommet “skævt” ind på hinanden allerede fra starten, eller hvor der er situationer i dagligdagen som gør, at det giver uro i hjemmet.

Situationer så som at hunden jagter katten. Katten lever i kælderen eller på 1. sal og vil ikke være sammen med resten af  “flokken” eller udviser øget aggressivitet i dagligdagen m.m. Dette er bare nogle af de mest almindelige problemer, der kan opstå når hund og kat skal integreres under samme tag.

Hvis man står i en situation, hvor man ønsker at have både hund og kat under samme tag, kan   forberedelsen være af altafgørende betydning for, hvilken relation de vil have – resten af deres liv. Det første man skal tænke over er, om det overhovedet er muligt? Hvordan er min kat/hund som individ og som race. Nogle katte og hunderacer el. blandinger har generelle træk som kan gøre sammenføringen vanskeligere, og endnu vanskeligere kan det blive, hvis de slet ikke er præget på eller socialiseret til hinandens forskelligeheder fra hvalp/killing. Det betyder slet ikke, at det umuligt at føre hund og kat sammen på et senere stadie, men det gør sansynligvis processen vanskeligere.

Læs mere omkring kattes racer og adfærd her

Kig først og fremmest på din hund/kat som individ, -hvordan er deres sind? Er de blide, venlige og  generelt rolige i hverdagen samt med andre mennesker og dyr, så er der større chance for succes. Har du eksempelvis en meget ivrig og fysisk “voldsom” hund, eller en udpræget jagthund som har haft “fornøjelsen” af at jage naboens kat, eller en kat der har haft gode erfaringer med sætte sine kløer i nabo-hundens snude, -ja så vil der naturligvis være mindre chance for succes.

Læs mere omkring hundes racer og adfærd her

Din chance for succes med en positiv sammenføring vil dog øges markant med en serie gode råd, som vi har delt op i fire trin. De første to trin følger nedenfor i dagens artikel, mens vi har gemt de sidste to trin til artiklen der følger i morgen fredag.

Det første trin er forberedelse

Du kan forberede din nuværende hund eller kat på en udvidelse af familien ved introducere det nye medlems duft. På samme måde som man introducerer en lille ny baby i familien for hunden derhjemme med en trøje el. lignende. Her bliver duftene fra “trøjen” undersøgt og snuset igennem, og duften bliver mere genkendelig, når babyen kommer hjem. Har du mulighed for det, så kan en klud, eller tæppe med duften af det nye flokmedlem være en god start. Inden hunden/katten ankommer, er det også en god ide at sørge for, at hunden/katten derhjemme er godt stimuleret, både fysisk og mentalt. Hvis du har en hund og venter en kat, så sørg for at din hund er godt luftet og mentalt træt via træning, problemløsningsopgaver eller søgeøvelser i flere dage op til familiesammenføjningen. Det er vigtigt, at hunden ikke har en masse overskudsenergi, som den i givet fald kan rette mod katten. Hvis du venter en kat, er det en god idé at vælge et rum, som er møbleret og med vinduer (eks. et gæsteværelse), hvor katten kan have en sikker base, og som kan afspærres med babylåge, så katten og hunden kan få visuel kontakt. Venter du en hund, kan det være svært at afgrænse kattens bevægelsesområde, men en god hjælp til katten at sørge for at den har kradsetræ, hvor den har mulighed for at søge tilflugt i højden. Katte føler tryghed når de er placeret højt, og hunden vil ikke få mulighed for jagt.

Det næste trin er positiv kontakt

Når hunden og katten har fået et positiv førstehåndsindtryk, kan man langsomt i små trin udvide kattens areal. Det er vigtigt at katten har mulighed for at trække sig tilbage til “sit” rum og styre processen. Hunden kan med fordel holdes i et andet rum, eller periodevis i snor imens katten udforsker sit nye miljø. Fortsæt med dette trin indtil der er ro på både hund og kat, og de føler sig mere trygge og sikre ved hinandens tilstedeværelse. Beløn hund og kat for rolig adfærd under hele processen.

Konsekvensen ved manglende forberedelse og forkert håndtering vil udløse processen “freeze – flight – fight” hos dyrene, og kan samtidig være begyndelsen på en tiltagende negativ spiral. Med professionel hjælp kan den negative spiral standses og god relation kan langsomt opbygges.

Det bedste resultat opnår du ved at komme godt fra start og derigennem skabe en positiv domino-effekt igennem hele processen.

læs næste to trin imorgen..

Læs artiklen på ekstrabladet.dk her

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2012

 

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *