Hund nr. 2

Går du i overvejelser omkring hundeforøgelse i familien? En lille ny hvalp som vil give et frisk pust, og så har den “gamle hund” samtidig en at lege med? De ville jo kunne få fornøjelsen af hinanden, og den “gamle” opdrager jo på den nye. – Nej det bliver ikke noget problem, eller?

Der er mange grunde til, at man godt kunne tænke sig en hund mere i familien. Der er dog nogle ting som er gode at overveje inden ideen realiseres, for at de to hunde i fremtiden vil få glæde af hinanden.

Hvilken race/blanding og individ ville passe godt sammen med den nuværende hund derhjemme? Hvilket køn ville være bedst? Hvor stor en aldersforskel er der hundene imellem? Det praktiske i dagligdagen omkring to hunde, der i lang tid vil have vidt forskelige behov?

Først og fremmest er det vigtigt at matche den hund man har i forvejen med en ny hund. Kig på din hund først. Er den en meget blid og følsom hund, rolig, aktiv, opfarende, fuld af gå-på mod og nysgerrig, eller er din hund usikker og bange? Hvis du har en usikker og bange hund, er det en god ide at vælge en hvalp, der er selvsikker og har masser af gå-på mod. Dette for at undgå at den voksne hunds usikkerhed smitter for meget af på hvalpen. Mange hundeejere vælger nogle gange at købe en hund nr. 2 som selskab for den voksne hund,- især hvis den voksne hund har “alene-hjemme”-problemer. Nogle gange vil dette lykkes, hvis man har fundet det rigtige match. I langt de fleste tilfælde vil den voksne hunds adfærd dog smitte af på den lille hvalp, og lige pludselig står man i stedet med to hunde, som begge har “alene-hjemme”-problemer.

Har man en hanhund, er det vigtigt at overveje hvilket køn den nye hvalp skal have. Hvis man ønsker en af hvert køn skal man tage stilling til om en af hundene skal neutraliseres, eller om hanhunden evt. bliver passet ude i tævens løbetider. I nogle tilfælde vil hanhunden være påvirket af tævens løbetid i mellem tre og fire uger. Tæverne er normalt i løbetid to gange om året.

Aldersforskellen har også meget at sige. Er din hund over 8-10 år (afhængig af race/blanding), kan en lille hvalp for nogle hunde være alt for meget. Den ældre hund kan blive frustreret og få stress symptomer.

Få tips til hvordan kan du være med til at knytte bånd mellem dine 2 hunde

To hunde giver dobbelt glæde, men til tider også dobbelt arbejde. Især i den første tid hvor alderforskellen er stor, og hver hund har helt forskellige behov. Den voksne hund har stadig behov for sine daglige gåture og aktivering/stimulering. Den lille hvalp har behov for mange flere men korte, daglige gåture. Hvalpens bevægeapparat vil lide overlast ved lange gåture, og hvalpen har behov for at fordøje alle de nye indtryk meget langsomt for ikke at blive frustreret.

Læs mere om hvalpens hverdag her

Undervejs i deres liv kan det være nyttigt og til tider nødvendigt at stimulere, aktivere og træne hundene seperat. Især den yngre har behov for at opleve verden uden den ældres tilstedeværelse. En dag vil den ældre hund ikke være der længere. Udover afsavn og sorg, kan det yderligere være et stort chock for den yngre lige pludselig at være “helt alene” uden sin trygge livskammerat. Flere hundeejere oplever, at den ene hund ændrer fuldstændig adfærd, når den anden dør. Fra at være en hund med nysgerrighed og gå-på mod, ændres hundens adfærd til usikkerhed og forøget angst/frygt.

Flere hunde i flokken giver både glæder og bekymringer, men med en grundig forberedelse får du forhåbentlig  flere glæder end bekymringer.

Læs artiklen på ekstrabladet.dk her

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2012

del med dine venner...
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • RSS
 • LinkedIn

11 tanker om "Hund nr. 2"

 1. Ib

  Det er så flot skrevet og beskrevet.
  Jeg frygter dagen, hvor min gamle hund skal op i himlen!
  Jeg sørger samtidigt for at nyde hver dag endnu mere intenst med mine hunde – både den lille skønne hvalp på 10 måneder, og min gamle, blide dreng på snart 11 år. Jeg nyder deres glæde af og for hinanden – og jeg nyder tosomheden med dem hver for sig…
  Kan man forebygge sorgen?
  Både menneskets og hvalpens?
  Sorg over et endegyldigt farvel til den ældeste vaps i husstanden???

  Tak Betina
  For emner med indsigt og udsigt – udsigt til gode oplevelser med vores hunde og indsigt til at værdsætte livet som priviligeret hundeejer

  Kram
  fra Ib
  alias Heidi Ankersen

 2. Betina Sabinsky Forfatter

  Hej Heidi
  Tak for din flotte kommentar, jeg blev helt rørt 🙂
  man kan ikke forebygge sorg, hverken for dyr eller mennesker – sorg er en process, og det tager den tid det tager….
  Jeg har selv en hund på 11 år, og kan næsten ikke bære hvis han en dag ikke er her mere.

  endnu engang tak for dine ord 🙂
  kram herfra
  Betina

 3. Anette

  Hvor er det flot og velskrevet. og dit tema rammer lige plet hos mig og min familie, da vi pt. står i overvejelserne om vi skal have en hund mere. For 6 år siden fik jeg( vi) vores første hund, En smuk golden retriever dreng. Efter et halvt år udviklede han allergi og kom i behandlig for det. Han blev også en rigtig Hanhund, der forsøgte x mange at tage kontrollen herhjemme, hvor jeg i lange perioder var alene, da min mand fik arbejde udenlands. Vi fik ham kastereret og fik en omgængelig og skøn hund. Men også en meget madglad og lad hund. Da han var 3 år bestemte vi os for at få en hvalp, dels for at få lidt liv i den ” gamle” og det fik vi…:-) Han hjalp til med opdragelsen af den nye hvalp og de svingede bare sammen de to. Så for et år siden blev den gamle pludselig syg og i løbet af to døgn døde han herhjemme, midt om natten. Min store søn havde været nede for at kigge til ham og fandt ham livløs, hvorpå han vækkede mig. Der jeg kommer ud og finder ham, bryder hele min verden sammen, for han var jo min bedste ven og vi havde haft så mange glæder og oplevelser sammen. Nr. 2 hund lod os være og blev i sin kurv. Men efterfølgende skete der noget sjovt. Da vi skulle iseng igen, så lå nr to i sengen. Der havde han aldrig været før, uden en invitation. det var kun den ” gamle” der havde sin plads i fodenden. Men denne nat følte nr to sikkert, at nu var det hans plads. Sådan sjove oplevelser har der været flere af i det år han nu har været enehund. Lidt som det gamle ordsprog… den enes død, den andens brød…

 4. Anita Johansen

  Hej
  Ville lige spørge, har en hun lab på 9 år , meget omgængelig og vant til ar være med på Dyreklinikken hvor jeg arbejder og ligeledes snakke m alle hundene. Har nu fået et tilbud om en han lab. På 6 mdr. Ved godt du ikke kan sige det 100 % men er meget i tvivl om det er synd for den gamle . Har fået lov og prøve og den ny kan leveres tilbage hvis det slet ikke går.
  Mvh Anita

 5. Betina Sabinsky Forfatter

  Hej Anita
  Du vil have svært ved at “prøve” i et stykke tid, da tilvænning til en varig relation tager tid. Samt i det første lange stykke tid vil din hund på 9 år bare syntes den unge er til “besvær”, hvilket er helt normalt. Jeg fik min hund nr. 2 da min hanhund var 7 år gammel og kunne jeg skrue tiden tilbage ville jeg ikke gøre det igen. Min hanhund havde slet slet ikke lyst til en lille hvalp og det er faktisk først nu efter 4 år at de har “fået” noget sammen. Det kan også bare være at de bare falder i hak mds. og så er alt jo fryd og gammen :). Men en “prøvetid” kan være frustrerende for den unge hund som måske skal frem/tilbage og ikke rigtig vide hvor den hører til, så hvis man får hund nr. 2 må man give tid og sørge for at de begge bliver værdsat for de individer de er med tilhørende omsorg, aktivering og stimulering. Held og lykke med projektet 🙂

 6. Mia

  Hej Bettina.

  Jeg er blevet anbefalet at anskaffe en ny hvalp, når den store er omkring 6 mdr. Min labrador (Formel 1) tæve er nu 7 mdr, og vi overvejer en Kleiner Münsterländer tæve. Der vil så være 6 år i mellem dem.

  Hvor stor aldersforskel plejer du at anbefale?

  Anbefalingen kommer fra min hundetræner, der er dyrlægestuderende og uddannet hundeadfærdsterapeut (og i øvrigt kender min hund)

  Mvh Mia

 7. Betina Sabinsky Forfatter

  Hej Mia
  der er lidt rod i måneder og år i dit indlæg, så jeg har behov for at vide helt nøjagtigt hvor meget der er imellem de 2 🙂
  Du er velkommen at kontakte mig på telefon 60173717

  Alt det bedste
  Betina

 8. Mia

  Hej Betina.

  Nej, den er god nok, men jeg kan godt se, det kan være forvirrende:

  Jeg har fået anbefalet, at få en ny hvalp, da min var 6 mdr. Hun er nu 7 mdr, og hvis vi anskaffer en af dem, jeg har kigget på (som er 4-5 uger nu), vil der blive 6 mdr i mellem dem, selvom min når at blive 8 mdr.

  Håber det giver mening!

  Mvh Mia

 9. Louise

  Hej Betina:)
  Ville bare lige høre:
  •Hvilken aldersforskel anbefales?
  •Hvilke(n) race(r) passer med en Lab?
  • Køn?
  Har selv en han på 2 år som er både kastreret og meget velfungerende:)

 10. Betina Sabinsky Forfatter

  Hej Louise
  Det kommer meget an på individerne, men man kan sige at en hund med de samme egenskaber som din labrador kan mange gange være nemmere for alle.
  Hvis du skal have en hvalp er det en god alder lige nu og 1 år frem, der vil din hund som regel stadig lege men være lidt mere voksen. Hvis du vælger en omplacering kan du gøre det nemmere igen, ved at vælge en tæve.

  Håber du kan bruge dette når du gør dig dine tanker 🙂
  Held og lykke med hund nr. 2

  Alt godt
  Betina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *