gode vaner og skikke

For både hundeejere og deres hunde er der flere tiltag man kan overveje at implementere i sin hverdag, for både større succes til fremtidig træning, men også for hensyntagen til andre mennesker og dyr. Her er nogle gode vaner som jeg sætter pris på hos mig selv og mine hunde.

  • Lad ikke din hund løbe løs hen til andre hunde eller mennesker.

Hvis din hund løber løs, og du ikke har et sikkert indkald, bliver din hund belønnet (positivt forstærket) i at løbe væk fra dig og hen til andre hunde og mennesker. Dette kan, udover at være til stor gene for andre mennesker samt hundeejer der har sin hund i snor, også give dig store problemer i det daglige indkald og samarbejde. Det er ikke alle hunde OG mennesker der kan lide hunde og dette bør man respektere. Man kan derved også udsætte sin egen hund for en traumatisk oplevelse, såfremt hunden eller mennesket reagerer voldsomt. Sådanne ubehagelige oplevelser kan ændre din hunds adfærd overfor netop andre mennesker og hunde i fremtiden. Få gratis tips til at forbedre dit indkald her…

Lige dette punkt er der mange delte meninger om. Mange mener  at deres hunde skal hilse på alle de møder, og at deres hund gør jo ikke noget! Det er fuldstændigt irrelevant om hunden ikke gør noget, det er almindelig hensyntagen til andre. Derudover så er der mange hunde som ikke bryder sig om at “hilse” på denne måde, og derved kan man sætte sin egen hund i en konfliktsituation som slet ikke er nødvendig. Tal med den anden hundejere om det er ok at hundene mødes inden din hund er løbet over til en i snor. Derudover oplever jeg tit at mennesker som har arbejdet og trænet med deres hundes angst/frygt/aggressivitet i flere måneder, bliver ødelagt på et split sekund fordi der er en løs hund der løber hen til den… ha gerne din hund løs, men få et sikkert indkald først.

  • Få din hund over på plads siden når du møder forbipasserende eller joggere m.m

Selvom hunden er i snor, kan det være en rigtig god gestus for andre mennesker at få sin hund over på pladssiden (din venstre side), når der kommer joggere eller andre forbipasserende. De kender ikke din hund og jeg oplever at mange mennesker er bange for hunde, måske fordi de har været udsat for en ubehagelig oplevelse. Jeg oplever tit at blive takket både af alm. forbipasserende samt joggere når de kommer forbi mig – det var da så lidt. Samtidigt lærer hunden, at når der kommer nogen, så kommer de over på plads. Denne øvelse har jeg gjort til en så god vane for mine hunde, at når de ser en jogger på stranden selv om de er løse, så kommer de automatisk på plads uden at jeg behøver at sige noget.

  • Hundene skal ikke klare det selv

Mange gange hører man udtrykket “hundene må klare det selv”. Det mener jeg personligt og fagligt er helt forkert. Hvorfor skal de det? Er der virkelig en hund som skal få en ubehagelig oplevelse i denne situation. Det eneste den “stærke” lærer (udover at blive belønnet for adfærden), er at der skal virkelige “leges” hårdt, og at den får en voldsom adfærd i leg og mødesituationer. Den “svage” lærer at de venlige/dæmpende signaler havde ingen effekt (prøvede på at fortælle at dette kan jeg ikke lide). Og at denne type hunde eller disse bestemte situationer kan jeg ikke lide, så næste gang reagerer jeg endnu voldsommere (for at beskytte mig selv), eller jeg bliver meget bange og vil ikke lege med andre hunde mere. En god ide er at lære hunden at lege med respekt for hinanden, så din hund bliver socialt klog og kan lege med de fleste hunde (alle racer og typer). Hold øje med din hund i leg og hvordan den har det, kig på din hunds kropssprog og evt. signaler (de dæmpende signaler). Bliver din hund udsat for “overgreb”, så afbryd legen på en rolig måde og afslut det så positivt du kan. Er din hund for voldsom mod den anden hund, få din hund i ro og ros den når den leget mindre voldsomt.

 

Dette var kun et lille udpluk – har du nogle gode vaner som du gerne vil dele med andre? feel free, leave a comment 🙂

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *