Få succes med renlighed og alene-hjemme træning

Denne tryghed bliver hvalpen fjernet fra.

Når en hvalp eller en omplaceringshund ankommer i det nye miljø, er det vigtigt, at man giver sig god tid, så hunden kan falde til i det tempo, som den har behov for. Uanset om man får en hvalp fra en opdrætter eller en “genbrugshund”, er det vigtigt at man væbner sig med de 3 T´er, TidTålmodighed og Tonsvis af kærlighed til det nye familiemedlem.

Man kan sagtens syntes at have Tonsvis af kærlighed, men har man ikke tiden, så har man ikke tålmodigheden og derved øger man frustration/stress/konflikter. Derved mindskes og direkte forpurres den vigtige renligheds-  & alene-hjemme træning.

En ferie på 3-4 uger (eller mere) i forbindelse med tilvænning af et nyt familiemedlem er nødvendig for at sikre sig succes. En alt for kort tilvænning og træning kan skade den fremtidige alene-hjemme situation og få alvorlige konsekvenser for hele familien. Størstedelen af de hunde som bliver omplaceret eller aflivet, er hunde med alene-hjemme problemer. De ejere som har, eller har haft en hund med seperationsangst ved hvor stor en frustration og belastning, det er i det daglige. Det kan være alt fra uendelige klager fra naboerne over uafbrudt hylen og gøen, til ødelagte vægge, paneler eller andet inventar m.m. Derudover plages man af stor bekymring og dårlig samvittighed overfor sin hund.

Sallie 8 uger, netop hentet i Tyskland. Hun var meget påvirket af adskillelsen fra mor og søskende.

En hund/ulv i naturen vil som udgangspunkt altid være sammen med sin flok (familie), og hvalpe vil altid have en af de voksne til at være “babysitter” når der eks. skal jages efter mad.  At blive efterladt er forbundet med fare, og derfor er seperationsangst faktisk en normaladfærd – og i vores miljø, en problematisk normaladfærd.

Allerede 3-5 dage efter at din hund er kommet hjem (kan variere meget afhængig af hundens forhistorie), tilrådes det at påbegynde alene-hjemme træningen i små trin. Det er vigtigt at man træner i små doser hen over en lang periode. Går man for hurtigt frem, kan man risikere at skulle starte helt fra bunden igen med øget risiko for tilbagefald. Et godt tips undervejs kan være at skrive en “trin for trin” dagbog, og notere evt. fremgange eller tilbageskridt. Dette sikrer at du holder en høj succesrate og ikke springer nogle trin over.

Vigtige punkter i alene-hjemme træningen (gælder både for hvalp, omplaceringshund eller hund med seperationsangst.

  • start i små trin. Smid nogle meget lækre guffer i rummet hvor hunden er, og forlad rummet i 1-2 sek. Luk ikke dørene i første omgang! Gentag processen mange gange i løbet af dagen, indtil hunden ikke længere reagerer på, at du går. Øg langsomt med 2-3 sek. af gangen, men sørg altid for at hunden er i gang med noget lækkert, når du forlader rummet.
  • giv hunden en rørknogle/Kong med eks. leverpostej (el. tun, torskerogn), som den kan fordybe sig i. Det er vigtigt, at det er en rolig aktivitet, og ikke en aktivitet som kræver fysisk udfoldelse.

Læs flere tips til succes i din alene-hjemme træning her

Som regel er man forberedt på at træne renlighed når man anskaffer en hvalp. Men urenlighed er også noget, som kan opstå hos både unghunde, voksne og ældre hunde. Er man udsat for at ens hund lige pludselig bliver urenlig, er det vigtigt at finde årsagen til denne ændring. En hund bliver ikke urenlig på grund af årsager som trodsighed, hævn eller en snarlig “magtovertagelse”. Årsagen ligger altid i en ændret fysisk (sygdom) eller psykisk tilstand (frustration, stress og/eller frygt/angst m.m.). Tal med en dyrlæge eller professionel adfærdsbehandler.

Vigtige punkter i renlighedstræning

  • hver gang efter din hvalp har sovet, leget, spist eller drukket, skal den ud i haven eller på gaden for at besørge (primært tisse)
  • du kan også for en sikkerhedsskyld sætte en alarm til at ringe en gang i timen og langsomt øge med 15-30 min. undervejs. Sådan sikrer du dig træning i øget blærekontrol.

Læs flere tips til succes i din renlighedstræning her

God træning 🙂

Læs artiklen på ekstrabladet.dk her

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2011

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *