dyr der redder mennesker

Vi har tit hørt om det i medierne, eller måske enda været med om en oplevelse hvor et dyr har reddet menneskeliv. Men hvorfor er det at vi undrer os når det sker? Hvorfor tror man at dyr ikke har følelser, nærer omsorg, føler smerte/sorg, kan udvise empati og næstekærlighed?

måske har planter også følelser?

Er det fordi vi har lært at man ikke må tillægge dyr menneskelige følelser (Antropomorfisme), og hvor går grænsen?
Har dyr da ikke følelser? Kan de da ikke føle sorg, smerte, glæde, frustration, stress, kærlighed, vrede og næstekærlighed m.m.? Enhver dyreejer vil nok mene at selvfølgelig kan de det. Men hvorfor skal der laves forsøg på dyr for at bevise at de kan føle eks. empati?

De forsøg og undersøgelser der er blevet foretaget, viser at mange dyr er meget intelligente, har sanser og motorisk formåen som overstiger menneskets. Hunde kan spore sygdomme som kræft, sukkersyge, forudsige epileptiske anfald og hjerteslag samt evt. fremtidige naturkatastrofer m.m.

Vi har bl. a. hørt utallige historier om hvor dyr så som eks. elefanter, giraffer, delfiner, aber, ræve, isbjørne, hunde, katte, heste og enda løver viser altruisk adfærd  (hvor man handler ud fra omsorg). Dette er både til deres artsfæller, evt. andre dyrearter og os mennesker. Vi skal jo huske på at vi mennesker jo også er pattedyr.

Er det kun menneskeligt at føle? Hvis mennesket er et pattedyr, hvorfor mener så nogen at andre pattedyr ikke kan have følelser? Og hvordan kan vi så være bekendt at udsætte dem for dyreforsøg eks. til medicinalindustrien?

Her er en spændende artikel omkring “Helte på fire ben” skrevet af journalist Sanne Rosbøg fra Ekstra Bladet.

er vores basale følelser ikke ens?

 

 

 

 

 

 

 

Et spændende emne som altid giver stof til debat og eftertanke – hvad er din mening?

 

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *