din hund kan lære at være alene hjemme

I Sverige er det forbudt ved lov at lade sin hund være alene hjemme mere end 5 timer. Dette problem har svenskerne løst ved oprettelser af “børnehaver” – for hunde. Her bliver hunden afleveret tidlig morgenen, og hentet igen om eftermiddagen. I Danmark hører “alene-hjemme” problemer blandt de hyppigeste adfærdsproblemer hos hunde.

For hunden er det ikke naturligt at blive forladt. Det er en færdighed eller en kompetence som din hund skal lære gennem gradvis træning. Nogle hunde vil mestre denne færdighed bedre end andre hunde, men fra naturens side er adskillelse fra flokken en angstfremkaldende situation. En hundemor eller ulvemor i naturen, ville aldrig forlade sine hvalpe uden at der var en “tante” eller “onkel” til at passe på dem, med mindre det var en ekstrem nødsituation.

For hunden og hundeejeren er dette en ulykkelig og fortvivlet situation. Hundens angst fører til en alarm-beredskabstilstand når den er alene hjemme. Både dyr og mennesker kan kun klare at være i denne tilstand kortvarigt. Når man føler angst og frygt frigøres der kortisol og adrenalin. Dette er kroppens stresshormoner, de får hjertet til at arbejde hurtigere, blodet til at løbe hurtigere, scanning af omgivelserne, og gør kroppen klar til hurtigt at komme væk og i sikkerhed, eller gøre dig stærk så du kan forsvare dig. Hunden kan ingen af delene, og dette fører til flere problematiske “bivirkninger” i hundens daglige generelle adfærd. Dette en kæmpe stresstilstand, og er til stor belastning for hunden mentalt og fysisk.

Symptomer på alene-hjemme problemer
Din hund viser flere symptomer hvis den har problemer med at være alene hjemme. De fleste symptomer kan du ikke undgå at bemærke –  den gør og hyler dagen lang, og generer dermed også naboer, ødelægger inventar, tøj eller sko, bliver urenlige, kaster op, savler, får nedsat appetit i hverdagen, nedsat aktivitetslyst eller øget aktivitetsbehov m.m.

Hvad du kan gøre
For at forhindre at din hund udvikler alene-hjemme problemer, er det vigtigt at du vænner din hund gradvist til at udvikle denne kompetence. Det er ikke noget din hund kan fra starten, det skal indlæres i meget små trin. Det er vigtigt at du i hvalpens eller unghundens “følsomme” perioder undgår for meget separation. I disse periode bør du undlade at din hund er alene i for lang tid, og at tage afsted på ferie. I disse perioder bliver deres angst og frygt forstærket, på samme måde som med små børn.

Læs hvordan du kan forebygge alene-hjemme problemer her

Skindet kan bedrage
Hvis uheldet er ude og din hund har udviklet alene-hjemme problemer, er det vigtigt at du får professionel hjælp. Der kan være flere årsager til at din hund har udviklet denne adfærd, og årsagen er vigtig for at give dig og din hund den rette træning samt de nødvendige ændringer i dagligdagen. Mange tror fejlagtigt at løsningen er at lukke sin hund inde i et bur om dagen. Dette vil selvfølgelig forhindre evt. ødelæggelser i hjemmet, men hunden er stadig psykisk og fysiologisk belastet, da hunden stadig føler angst. Selv hundens gøen og hylen kan stoppe pludseligt, hvilket derfor fejlagtigt leder til ejerens antagelse om at problemet er løst. I mange tilfælde vil indespærring i buret, øge angsten.

Kan problemet løses
Separationsangst kan løses, og afhængigt af hvad årsagen til problemet er, er det et spørgsmål om tid og tålmodighed kombineret med den nødvendige træning. Hvis din hund har alene-hjemme problemer, bliver du nødsaget til at finde en hundepasser i dagtimerne, så at din hund ikke udsættes for den belastning angsten udløser, samt at dine naboer ikke bliver generet. Det er meget problematisk at “kurere” en angst når man udsættes for angsten dagligt. Det vil være som at “kurere” højdeskræk ved at springe faldskærm.

Det er en tids- og tålmodighedskrævende proces, og du vil have behov for professionel hjælp undervejs. Hvis årsagen er et spørgsmål om rette stimulering i dagligdagen, vil din hund lære det hurtigere med den rigtige vejledning.

I Sverige har man kunnet løse problemet ved lov, og dermed elimineret unødvendige aflivninger og omplaceringer grundet separationsangst. Denne løsning har svenskerne taget til sig, og de virker glade og tilfredse med denne ordning. For de svenske hunde er ordningen helt sikkert tilfredsstillende… 🙂

Kontakt altid en professionel adfærdsbehandler for korrekt årsagsbehandling af din hund.

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er dog velkommen at linke til artiklen.

Læs artiklen på ekstrabladet.dk her

Copyright DogWise v/Betina Sabinsky 2012

del med dine venner...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS
  • LinkedIn

3 tanker om "din hund kan lære at være alene hjemme"

  1. Yvonne Staun

    I Sverige har de langt bedre Dyrevelfærd end i Danmark ,jeg er blevet bekendt med og rystet over at det er blevet meget ,,moderne,at sætte sin hund i et bur,tit op til 8-9 timer.På den måde slipper man for at træne alene træning,folk vil gerne have hund men ingen besvær,og det er jo ikke realistisk ,det er faktisk et stort arbejde at få hund ,det kræver tålmodig tid og økonomi.I Sverige er der lavet en lov for det med hunde i bur,det er ikke lovlig at hund i bur på den måde,kun meget kortvarigt højst en time.

    I Danmark fik vi lavet en lov mod lænke- hunde,for år tilbage håbet inderligt,vi også får en lov mod at bruge de bure,som det er nu tror nogen folk de er i deres fulde ret til at gøre det,og anbefaler det det ovenikøbet til andre,feks.i diverse hundegrupper på facebook .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *